De stad girona – centrum / Onyar / Eiffel brug / Lake Banyoles

Girona (Spaans: Gerona) is een stad in het noordoosten van Spanje, in de provincie Catalonië. Er wonen zo’n 100.000 mensen in de stad. Girona ligt zo’n 100 kilometer ten noordoosten van Barcelona. Het is geen kuststad, het ligt een beetje landinwaarts. Girona werd gesticht in 79 voor Christus, en heeft in de grofweg 2000 jaar dat de stad bestaat maar liefst 25 keer onder vuur gelegen van verschillende bevolkingen. De Moren, de Visgoten, Alfonso van Aragon, de Fransen waaronder ook Napoleon, allemaal hebben ze een rol gespeeld in de geschiedenis van Girona. Door de interessante geschiedenis staat de stad tegenwoordig bekend om een stad met veel diverse bezienswaardigheden. Kathedralen, forten, maar ook Moorse invloeden zijn nog goed te zien. De stad is vooral populair onder bezoekers van Barcelona. Omdat de hogesnelheidstrein slechts 45 minuten duurt, is een dagje Girona een populaire dagtrip. Het klimaat speelt een grote rol; in de zomer is de gemiddelde temperatuur zo’n 30 graden. Maar ook ’s winters komt de temperatuur dikwijls boven de 18 graden Celsius uit.

Wat is er te doen in Girona?

De Passeig de Murella is een wandeling op de oude stadsmuur van Girona. Een erg leuke activiteit, je komt zo ook in de torens waardoor het uitzicht formidabel is. Het is slechts 1,5 kilometer en binnen een uur heb je het afgelopen, daarom is het erg leuk om het te combineren met andere dingen te doen in Girona. Het begin van de Passeig de Murella is bij de kathedraal van Girona. Ook de kathedraal is zeker de moeite waard. De Gotische kerk typeert de stad, het is een bezienswaardigheid met een zeer lange historie; een flink aantal architecten hebben gewerkt aan de bouw van de kerk. Er dient entree betaalt te worden; dit is €7 (gratis op zondag).

De Onyar, de gekleurde huizen en de Eiffel brug
Ook leuk is het bekijken van de rivier de Onyar. Het is moeilijk om de rivier mis te lopen; er zijn veel bruggen die over de rivier lopen. Vanaf deze bruggen heb je een prachtig uitzicht op de zogenaamde gekleurde huizen van Girona. Deze huizen langs de waterkant hebben verschillende kleuren en zijn daardoor erg fotogeniek. Het is romantisch en sfeervol, zeker in de ondergaande zon. Een van de bruggen is de Eiffel Bridge, of de Pont Eiffel. Hij is inderdaad gebouwd door de architect van de Eiffeltoren in Parijs. De rode industriële brug in het hart van Girona is gebouwd voordat Gustave Eiffel aan de beroemde toren in Parijs begon.

Centrum van Girona
Omdat Girona zo’n oude stad is, is het het zeker waard om een dag in het centrum te besteden. Bezoek de Joodse wijk en proef de Spaanse sfeer in de smalle steegjes, levendige pleintjes en goede tapasbarretjes. Sommige smalle steegjes, pleintjes, trappen zijn meer dan 1000 jaar geleden gebouwd. Ga eten in het centrum van de oude stad en geniet optimaal van het Spaanse leven!

Omgeving van Girona
In de omgeving van Girona is er ook genoeg te doen. Natuur is er in overvloed. Lake Banyoles is slechts een half uur met de bus van Girona vandaan; je kunt hier zwemmen of gewoon van de flora en fauna genieten. Je mag niet overal in het meer zwemmen! Iets verder landinwaarts heb je bergen die je kunt beklimmen; ook kun je hiken in het bergachtig gebied bij Girona. Behalve het vasteland kun je ook gemakkelijk naar de kust. Ga duiken, zeilen, surfen, snorkelen of spendeer een dagje aan het strand.